Samisk nasjonal kompetansetjeneste- psykisk helsevern og rus (SANKS) har et nasjonalt ansvar for å øke kunnskapen og kompetanse innen samisk psykisk helsevern og rus/avhengighet.

SANKS, Sámi klinihkka har opprettet en e-læringsportal der vi legger ut e-læringskurs og annet opplæringsmateriell som kan bidra til å økt kompetanse i blant annet samiske forhold, samisk identitet og den samiske pasienten, det kulturelle pasientmøte, kultursensitiv tilnærming m.m. Målgruppene for e-læringskursene er helse- og omsorgspersonell samt andre faggrupper som arbeider med samiske grupper og andre minoriteter. Vi utelukker ikke at kursene kan ha allmenn interesse og oppfordrer alle som har interesse for feltet å ta kursene.


E-læringsportalen består i dag av 3 e-læringskurs:

      • Samisk kulturforståelse: Kurset gir deg generell og grunnleggende kunnskap om samiske forhold, pasientrettigheter, fornorskning, kulturforståelse, årsak og forklaring på sykdom. Dette er SANKS sitt første og største e-læringskurs og består av totalt 7 moduler.
      • Sørsamiske forhold og helse: Kurset er en forlengelse av «Samisk kulturforståelse» og gir kursdeltakerne inngående kunnskap i sørsamisk historie, samfunnsforhold og hvordan dette henger sammen med helse og pasientmøter. Kurset er utviklet av Snåsa kommune og har samarbeidet med SANKS om å få lagt det inn i denne portalen.
      • Foreldreintervju om familiens kultur og kontekst: Her får deltakere inngående kjennskap, opplæring og forståelse for hvordan pasientens kultur kan ha betydning for å forklare og håndtere sykdom, beskrive problemer og hvordan man velger å oppsøke hjelp. Intervjuet er videreutviklet fra Kulturformuleringsintervjuet (KFI) i det internasjonale diagnosesystemet DSM-V. Det har blitt tilpasset til samiske familier, men kan også brukes som utredningsverktøy for andre minoriteter. Det er utviklet og utgitt av Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus (SANKS ), Sámi Klinihkka, Finnmarkssykehuset HF.